Świąteczna rolada z kurczaka. Przepis na soczyste i aromatyczne danie z sekretnymi dodatkami
Rolada z piersi z kurczaka to mięsna rolada drobiowa zawijana z serem, masłem czosnkowym i sekretnym dodatkiem, czyli listkami świeżej szałwii. To połączenie składników sprawia, że smakuje rewelacyjnie. Może być daniem obiadowym, a można ją kroić w plasterki jako domową wędlinę na kanapki i imprezowe przekąski.
Jak zrobić roladę z piersi z kurczaka?
Aby zrobić dużą roladę z piersi z kurczaka, należy rozbić filety (ważne, aby zrobić to delikatnie i nie porwać mięsa), a następnie ułożyć je na zakładkę, tak aby utworzyły duży płat do zawinięcia: bazę naszej rolady.
Potem już tylko wystarczy ułożyć na mięsie dodatki – w naszym przepisie to masełko czosnkowe (jeśli lubisz mocno czosnkowe smaku, możesz dodać 1-2 ząbki czosnku więcej), żółty ser oraz listki szałwii.
Rada: jeśli nie masz możliwości kupienia szałwii w doniczce, zrób roladę z innym zielonym dodatkiem, który doda jej koloru oraz smaku. Szałwia ma niepowtarzalny aromat, ale w tej wersji rolady sprawdzi się również świeża pietruszka lub pesto pietruszkowe albo liście szpinaku.
Przepis: Rolada z piersi z kurczaka
Pyszna i aromatyczna rolada drobiowa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 3 podwójne filety z kurczaka
- 6 plasterków sera żółtego
- 12 listków świeżej szałwii
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka podziel na części i każdą delikatnie rozbij jak na kotlety (można przekroić też w poprzek i rozłożyć kawałki mięsa). Piersi z kurczaka ułóż obok siebie tak, aby na siebie zachodziły: ma powstać jeden długi płat mięsa. Dopraw go solą i pieprzem.
- Robienie roladyMasło wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj masłem mięso, ułóż na nim listki szałwii i plastry sera. Zawiń roladę: możesz ją związać sznurkiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Aby pokroić roladę na cieńsze plasterki, najlepiej ją najpierw dobrze ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Inne pomysły na roladę drobiową
Roladę z piersi z kurczaka można nadziewać różnymi farszami. Ciekawą i smaczną opcją jest włożenie do środka plasterków długo dojrzewającej szynki lub wędzonego boczku. Mięso można również nadziewać suszonymi pomidorami (lub pesto z takich pomidorów), pieczarkami, ale też serem pleśniowym i kawałkami gruszek, serem pleśniowym i żurawiną (taka wersja również jest doskonała na świąteczny stół), a także różnego rodzaju kremowymi serkami i ziołowymi dodatkami, takimi jak liście bazylii, koperek czy świeża natka pietruszki.